Varför kan inte du vara som alla andra?

Vi lever alla i ett samhälle som är fyllt av föreställningar, idéer och förväntningar om hur vi ska vara som person. Regler om hur vi ska se ut, vem vi ska bli kär i, vem ens partner ska vara, att tjejer får kramas men inte killar och så vidare.

Många av dessa förväntningar, som även kallas normer, är så pass svåra att följa att inte ens den stora massan människor lyckas. Personer som, medvetet eller omedvetet, inte följer normerna blir ofta ifrågasatt eller utpekade i olika omfattning.

Att bli medveten om normer, kan hjälpa hela samhället. Det kan möjliggöra att en får vara sig själv utan att få frågan om varför man inte kan vara som alla andra. Ingen förkunskap behövs och riktar sig till alla.


Morgan Grafström är eldsjäl som i dryga 25 år varit aktiv inom föreningar. Med en mängd styrelseuppdrag i bagaget har han fram tills idag samlat på sig en mängd kunskaper. Hans engagemang för mänskliga rättigheter och allas lika värde startade tidigt. Först inom Röda Korset och från 2003 inom RFSL Sundsvall.

Att alla ska få ett bra bemötande är en viktig fråga som han gärna pratar mycket och länge om. Idag jobbar han heltid med föreläsningar, projektledning och som handläggare hos RFSL Sundsvall. Ett fantastiskt roligt arbete, där han får brottas med många svåra, intressanta och roliga uppgifter. Han drömmer ofta om att resa och ett samhället där alla har kunskap om normer och dess konsekvenser.


Plats: Rum Myckelmyrberget, Hotell Mittlandia
Tid: 15:45