Föreläsningar

Jeanette Larsson

Högt till tak – men var har vi golvet?

Torsdag 24 maj
Ånge kyrka kl 19:30 (direkt efter Regnbågsmässan)

Föreläsningen ”Högt i tak – men var har vi golvet?” handlar främst om erfarenheter av att vara kvinna och gay i en starkt manlig hierarkisk organisation. Med hjälp av mycket humor och värme tar Jeanette upp flera av de händelser som engagerat henne, det hon har reagerat emot och de utmärkelser hon fått för sina insatser. Föreläsningen innehåller exempel på fördomar hon mött som skulle kunna inträffa i vilken organisation som helst. Vidare ingår polisorganisationens och medias reaktioner samt hur man valt att hantera olika situationer.

”Högt i tak – men var har vi golvet?” innehåller en hel del HBTQ- och mångfaldskunskap. Den är en inspirationsföreläsning som med humor hjälper dig att arbeta med värdegrunden i praktiken, se möjligheter i mångfalden och som uppmuntrar åhörarna till medmänsklighet och civilkurage, eftertanke och reflexion.

Kanske minns du att polisen använde rasistiska namn i sitt utbildningsmaterial; ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger”? Kanske minns du att två höga chefer skrattade åt en transpersons självmord? Kanske minns du höga polischefer i Skåne som misstänktes för sexuella övergrepp mot kollegor och medarbetare? I alla de fallen har Jeanette, som värdegrundsansvarig, reagerat och agerat och därmed också fått känna av att hamna i blåsväder samtidigt som hon fått priser i civilkurage. Det blev till sist en ohållbar sits.

Föreläsningen kommer att förändra arbetsklimatet hos er, skapa värme, omtanke och öppna upp för diskussioner ni troligtvis tidigare saknat. Jeanette får ofta höra att föreläsningen är varm, engagerande, att den både rör, berör och upprör.

Föreläsningen är sponsrad av AkzoNobel Pulp and Performance Chemicals Albyfabrikerna.

Elfrida Bergman

Att queera historien

Fredag 25 maj kl 16:00
Regnbågscaféet, Corner

En föreläsning av och med Elfrida Bergman projektledare Myter och Verkligheter – En Lesbisk Odyssé.

Det lesbiska museet sprider lesbiska samtida och historiska berättelser, föremål, levnadsförhållanden och samtidskonst. Främst är det ett queert rum och en trygg mötesplats där besökare kan stiga in i en storfamilj av queera lesbiska livsöden.

Marco Vega

Maskulinitetsnormer

Fredag 25 maj kl 17:30
Regnbågscaféet, Corner

Reklamaren och kommunikatören som bytte bana och satsade på hälsa. Hälsa är mer än bara fysisk aktivitet, kost och vila. Det innehåller även den psykiska hälsan som handlar om vad vi tänker samt vad vi känner.

Utöver kropp, tankar och känslor har vi den sociala hälsan som handlar om samhället, grupper och vår känsla av att tillhöra och vara trygga. Sist men inte minst har vi en sexuell hälsa som påverkar oss dagligen. Våra relationer, intimiteten, kärlek, familj och normer.